Барометр професій

Запорізький обласний центр зайнятості пропонує поговорити про вибір майбутньої професії.  Щоб прийняти рішення про обрання майбутньої професії, необхідно враховувати ряд факторів – власні побажання, психологічні особливості та можливості, та  не слід забувати й про потреби ринку праці.  Щоб розібратися,  які актуальні професії на ринку регіону ми  розглянемо   барометр професій.

Пам’ятайте, що професія повинна приносити задоволення, забезпечувати максимальну реалізацію своїх можливостей. Обираючи майбутню професію, треба відштовхуватися від трьох ключових слів: хочу, можу, потрібно.

Хочу” – це ваші уподобання та інтереси, бажання, цікавість, прагнення. Зазвичай до кінця школи в уяві молодої людини уже сформувався круг професій, які їй здаються привабливими

      „Можу” – це ваші здібності, таланти, особливості психіки людини. Робота фахівця  із профорієнтації як раз і полягає в тому, щоб допомогти людині визначитися зі своїми здібностями та нахилами. Існують спеціальні тести, що дозволяють визначити темперамент людини, здатність до спілкування, особливості логічного мислення, уваги, пам’яті. Але не треба все розуміти надто буквально – психолог не окреслює однозначно та беззаперечно коло професій, які вам підходять. Він лише дає загальні поради: скажімо, у вас краще виходитиме робота, пов’язана зі спілкуванням з людьми, а от діяльність, що вимагає довготривалої концентрації на  одному й тому ж предметі – не для вас. Щоб не виникло дисонансу між „хочу” та „можу”, варто обов’язково звертати увагу на стан здоров’я. Є спеціальності, що  вимагають особливих фізичних станів – скажімо, льотчик, військовий. Хронічні хвороби горла можуть зашкодити професійній діяльності учителя або диктора. І такі нюанси є в багатьох професіях.

      „Потрібно” –  це своєрідне соціальне замовлення. Інакше кажучи, обираючи професію, крім усього іншого, треба враховувати, чи має вона попит на сучасному ринку праці.

03.10.2018 Адміністрація БМПЛ