До Дня Святого Миколая

Вперше святкувати День святого Миколая почали в середньовічній Німеччині. Батьки традиційно дарували дітям ласощі, теплий одяг, іграшки, шкільне приладдя тощо. А щоб малюки повірили, що всі ці подарунки приносить святий, вони підкладали їх таємно і пізно вночі. Згодом звичай святкувати День святого Миколая поширився на інші країни, зокрема сусідню Польщу, звідки, на думку істориків, прийшов до українців.

В Україні за роки існування утворилися свої традиції святкування святого Миколая. Зокрема, селяни на Слобожанщині збиралися разом після служби в церкві і варили пиво. А для дітлахів готували особливе печиво, яке називали “миколайчиками”.

На Харківщині в День святого Миколая проводять триденні Миколині святки, готують узвар і кутю.

На Поділлі було заведено чекати на “полазника” – людину з позитивною енергією, яка має першою зайти до оселі цього дня.

Дівчата, які збиралися до шлюбу, обов’язково цього дня наводили лад у скринях, готуючи одяг і прикраси, в яких потім зустрічали сватів. Чоловіки вранці прокидалися першими і виходили на двір, щоб обійти господарство, нагодувати худобу. А на Київщині домашніх тварин додатково окропляли освяченою водою, щоб вони не хворіли взимку.

З часом з’явилася традиція, яка існує і нині, а саме – написання листів святому. Дітлахи пишуть свої таємні бажання, перераховують усі добрі й погані справи, які вони робили цього року, та залишають лист Миколаєві. Вночі проти дня святкування він приносить подарунки і тихенько викладає їх під подушку чи біля ліжка.

Поринули сьогодні в атмосферу добра та новорічних свят. Спікерка заходу, пані Лілія Дороніна, розповіла про Святого Миколая, а здобувачі освіти навчальних груп підготували відео та презентації з історії виникнення свята, особливості святкування в інших країнах Європи, пограли в інтерактивні ігри, поспілкувалися і зарядилися позитивною енергією.

Відеопривітання тут

06.12.2023 Адміністрація БМПЛ