Народні традиції. Трійця. Зелені свята. Походження та прикмети

01.06.2023 року в групі ОКНР-8 пройшла виховна година на тему: “Народні традиції. Трійця. Зелені свята. Походження та прикмети”. Класний керівник Іщик Валентина Єлисеївна розповіла здобувачам освіти про історію походження свята.

Далі слово тримали здобувачі освіти. Калашник Катерина підготувала цікаву презентацію “День Святої Трійці: головні традиції, прикмети та заборони”. Дівчина донесла до слухачів багато цікавої інформації. Усі бурно обговорювали одну із традицій, що у народі вірили, буцімто на Трійцю приходять міфічні істоти – мавки і русалки, тому не бажано одному йти в ліс або на поле. Також не можна водити в ліс худобу. А ще на Трійцю не можна купатися, інакше, за давніми повір’ями, русалки затягнуть на дно. Астахов Даніїл продемонстрував короткий відеоролик про свято. Дискусія була щодо прикмети: на Трійцю не можна призначати весілля, то зовсім інша справа – сватання і знайомство з батьками. Якщо вони випадають на Трійцю, то шлюб буде міцним і щасливим. Шаповал Владислав назвав цілий ряд Народних прикмет на Трійцю:

Холодна погода в цей день – літо теж холодним буде.
Прилетіли стрижі – значить, теплі дні попереду.
Тепла погода – огірки добре вродять.
Рано ластівки прилетіли – буде хороший урожай.
Похмура погода 27 травня – врожаю не буде.
Холодна погода 27 травня – літо теж холодним буде.
Зозуля кує – прикмета до того, що прийшов час льон сіяти.
Родзинкою години спілкування був тест “Що я знаю про традиції українського народу?” в Google формі, що підготував Ольшанський Ярослав. Здобувачі освіти усі справилися із завданням.
04.06.2023 Адміністрація БМПЛ