Ой, яка чудова, світла і багата Українська мова, мова мами й тата! Знаю її добре, ще краще навчуся.

Сьогодні, 9 листопада, відзначаємо День української писемності та мови.

Упродовж століть українська мова, так само як і її носій – український народ, зазнавала суттєвих утисків і заборон з боку різних держав. Нині маємо докладати зусиль, аби українська мова не тільки зберігалася, але й розвивалася. Нею варто розмовляти, писати, послуговуватися будь-де.

Завдяки незламній волі народу сьогодні українська мова стає все більш уживаною і серед молоді, упевнено завойовує культурно-інформаційний простір, український контент заповнює радіо- і телеефіри, а україномовні кіно, музика, мистецькі проєкти, книги стають усе більш популярними в Україні та світі».

Щороку саме в День української писемності та мови в ДНЗ “Бердянський машинобудівний професійний ліцей” відбувалася низка різноманітних заходів. Але сьогодні маємо дистанційне навчання, викладачів та здобувачів освіти “розкиданих” по різним куточкам України та, навіть, за її межами. Тому спілкуємось онлайн. Спілкуємось українською. Віримо в перемогу, чекаємо живого спілкування рідною українською мовою на рідній незалежній українській землі в Бердянську.

НЕ ГОВОРИ: В НАС МОВА СОЛОВ’ЇНА
Бо мова вище, ніж пташиний спів.
В її скарбниці – доля України,
Глибинна таємниця правіків.
Вона нуртує джерелом криничним,
Із попелища феніксом встає.
Для нації вона гарант на вічність,
Тому її так люто ворог б’є.
Все заберуть, а залишилось слово.
Знов до життя повернемося ми.
Лише тому, що не пропала мова,
То й ми ще наче люди між людьми.
Без мови – не створити нам держави,
Доріг тернистих – не перебрести!
Хай вороги жорстокі і лукаві –
Стіною стань і мову захисти!
Річ не про те, що мова солов’їна,
Бо мова – глибше, ніж пташиний спів.
В її скарбниці – доля України,
Космічна нерозгаданість віків.
Микола Лотоцький

Також нагадуємо, що 09.11.2022 стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика, а також проводиться Всеукраїнський радіо диктант національної єдності. Приєднатися до написання всеукраїнського диктанту можуть усі охочі. Для цього потрібно 9 листопада об 11 годині увімкнути: Українське Радіо або Радіо Культура; телеканал Суспільне Культура; діджитал-платформи Суспільного: фейсбук-сторінку Суспільного та ютуб-канали Українського Радіо та Суспільне Новини, додаток suspilne.radio; додаток “Дія”.

09.11.2022 Адміністрація БМПЛ