Першокурсникам: практичні поради

Вже розпочався навчальний рік. А для першокурсників – це особливий період. Це початок нового дорослого життя.

Навчання у ліцеї відрізняється від навчання у школі. Тому психологічна служба ліцею розробила для Вас, першокурсники, корисні поради.

Порада №1: не панікуйте

Не губіться в перші тижні навчання. Спочатку Ви будете відчувати розгубленість тому, що навкруги все незнайоме. Це адаптація до нових умов і це нормально. Та поки Ви погано орієнтуєтесь у нумерації та розташуванні навчальних кабінетів, візьміть собі за правило приходити в ліцей на 10 хвилин раніше до початку занять.

Порада №2: знайомтесь

Потрібних людей треба знати в обличчя. Познайомтеся з класним керівником та майстром виробничого навчання. Розвідайте, де знаходиться кабінет практичного психолога. У конфліктних, стресових чи інших життєво важливих ситуаціях можеш звернутися до нього за порадою чи допомогою. Поспішай завести знайомство з одногрупниками (однокурсниками). Як правило, ці люди стають друзями на все життя.

Порада №3: слідкуйте за розкладом

Розклад занять у ліцеї може змінюватися, тому частіше дивіться в нього та на зміни.

Порада №4: вчіться 

Використовуйте заняття. Не бійтеся слухати і чути, задавати питання, якщо щось незрозуміло. Занотовуйте важливі речі, заведіть окремий записник на зразок шкільного щоденника, купуйте собі кольорові зошити й канцтовари (від них море радості). Придбайте достатню кількість зошитів. Той, хто не бажає „носити зайву вагу” і пише всі конспекти в одному зошиті, робить велику помилку – готуватися до іспитів за такими записами буде дуже важко. На зворотньому боці зошита запишіть прізвище, ім’я і по батькові викладача, який веде заняття.

Порада №5: радійте

Радійте! Беріть активну участь у громадському житті групи й ліцею. Юність – то чарівний життєвий досвід. Потурбуйтесь про те, щоб Вам було що згадати.

І головне — при труднощах не впадайте у відчай. Не нарікайте, а подумайте, що Ви можете зробити, щоб достойно вийти зі скрутної ситуації і не допустити її повторення.

Успіхів Вам, першокурсники!

12.09.2019 Адміністрація БМПЛ