Розпочалася Масниця 2024

Масниця у 2024 році триватиме з 11 до 17 березня.

Кожен день має свою назву і значення.

Понеділок — зустріч Масниці

У перший день вдома робили прибирання і пекли перші млинці. Ними обов’язково пригощали жебраків і незаможних людей, або залишали млинці поруч з будинком — на помин покійних родичів. У перший день можна було ходити в гості або приймати гостей.

Вівторок — Загравання 

У цей день проходили оглядини — батьки поспішали засватати дітей до початку посту. Хто хотів, міг сам пошукати свою половинку без допомоги батьків — наприклад, на гуляннях або в гостях.

Середа — Тещині млинці

У третій день тижня зять повинен йти в гості до тещі. За кількістю частування на столі у тещі можна було судити про те, як сильно напартачив зять за минулий рік. І чим дружелюбнішою буде теща цього дня — тим щасливішим буде життя молодого подружжя.

Четвер — Розгуляй

Це день розваг. Закінчувалися прибирання та всі господарські справи і починалися катання на санях, кулачні бої, стрибки через багаття та інші веселощі.

П’ятниця — Тещині вечірки

У цей день теща повинна їхати з візитом до зятя. Але їхала вона не одна, а з подругами і родичами. Млинці, звичайно, зять не готував — це робила його дружина — але весь вечір повинен був всіляко потурати тещі і гостям.

Субота — Посиденьки зовиці

Заміжні жінки запрошували в гості сестер чоловіка (зовиць), пригощали їх млинцями і вручали подарунки. Також разом ворожили на майбутнє.

Неділя — Проводи  

Цю неділю ще називають Прощеною. Цього дня закінчували святкувати, просили один у одного вибачення за скоєні образи та самі прощали кривдників.

 

До Сирного тижня оголошуємо фотоконкурс млинців. Оцінити роботи учасників та проголосувати на найкраще фото можна в нашому офіційному акаунті Інстаграм. 

 

11.03.2024 Адміністрація БМПЛ